Historie

homepage_1

Vlees- en vleeswarenbedrijf Ruitenburg is na 40 jaar inmiddels een begrip in de Provincie Utrecht. 

Ooit begonnen als een slagerij in Tuindorp, is het bedrijf in 40 jaar uitgegroeid tot een gespecialiseerd vlees en vleeswarenbedrijf waar je U tegen zegt.

Als 13-jarig jochie begon Sjaak van Miltenburg als leerling-slager. Slachten, uitbenen en vleesverwerking waren de belangrijkste werkzaamheden. van Miltenburg: "Ik heb in die periode veel geleerd. Het bedrijf was voor die tijd heel modern. Het was hard werken. Ik verdiende toen 7,50 gulden per week". Na het vervullen van de dienstplicht keerde van Miltenburg op zijn eenentwintigste terug naar zijn voormalige baas. Al gauw ontstond het idee om voor zichzelf te beginnen. Samen met collega De Ruiter begon hij in de Utrechtse wijk Tuindorp een slagerij. De Firma Ruitenburg was een feit.

Ideale combinatie
Van Miltenburg: "De Ruiter en ik vormde een ideale combinatie. Ik ben een echte ondernemer; onstuimig en neem makkelijk risico's. De Ruiter moest mij daarin afremmen, en hield de hand op de knip".. Van Miltenburg en De Ruiter hadden al snel door dat je met een wandmeubel en een koeltoonbank je afzet kon vergroten. Met koeling in het bedrijf kon je immers van worst en vleeswaren meer maken dan alleen maar lang houdbare producten. Ruitenburg ging dus zijn pijlen richten op het verwerven van een wandmeubel en koeltoonbank. van Miltenburg: ". Mét koeltoonbank richtte Ruitenburg zich naast de winkel ook op instellingen en horeca.

Tropenjaren
Toen de zaak net een beetje begon te lopen kreeg de Ruiter een aandoening aan zijn longen. Van Miltenburg moest nu de kar in zijn eentje trekken. Van Miltenburg: "Ik kon onmogelijk in mijn eentje de zaak draaiende houden en moest de winkel noodgedwongen sluiten. Ik ging me alleen nog richten op de instellingen en de horeca." Maar al snel begon het toch weer te kriebelen. van Miltenburg kocht toch weer een winkel gelegen aan de Herenstraat. De totale inrichting werd vernieuwd. De winkel was drie dagen per week geopend; op dinsdag, woensdag en donderdag. Van Miltenburg: "Ik zette iedere week voor 2000 gulden een halve pagina advertentie in het Utrechtse Nieuwsblad met stuntaanbiedingen.. De inmiddels herstelde de Ruiter hield zich bezig met relatiebeheer en de administratie. Ze hadden ondertussen 18 man personeel in dienst.

Verhuizing
Om alle bedrijfsactiviteiten bij elkaar te brengen, kocht en verbouwde van Miltenburg in 1984 een fabriekspand in Nieuwegein. Vanuit de centrale werkplaats kon er geleverd worden aan ziekenhuizen, instellingen en bejaardentehuizen. Ook catering werd een steeds belangrijker bedrijfsonderdeel. In 1994 realiseerde Ruitenburg een geweldige uitbreiding in de vorm van een nieuwe vestiging aan de Zonnebaan te Utrecht Lage Weide. De productgroep vleeswaren vormde een steeds belangrijkere functie in de marktgebieden waar Ruitenburg zich manifesteerde.

Verpakkingsmachines
In 1996 werd een nieuw hoofdstuk geschreven. Er waren een aantal ontwikkelingen die van Miltenburg deed besluiten te investeren in verpakkingsmachines. Vlees had inmiddels een stevige positie veroverd in de dagelijkse consumptie. Van Miltenburg:"Ik kocht op een beurs in Frankfurt een Dixie Slicing machine voor 1 miljoen gulden. Hiermee was het mogelijk om afgemeten porties te produceren. Het was een forse investering, maar met de machine was het mogelijk om een verfijndere kwaliteit te leveren

Klaver Snacks                                                                                                                                                                                                                                    De mogelijkheid om in 1999 een geroemd snackbedrijf De Klaver over te nemen greep van Miltenburg met beide handen aan. Dit bedrijf was immers een grote naam op snackgebied en met de kwalitatieve bekendheid in het Utrechtse levert het bedrijf een prima aanvulling op het assortiment.

Huidige locatie, Niels Bohrweg 161
In 1999 ontstond de wens alles onder één dak te brengen. Op de huidige locatie aan de Niels Bohrweg stond een vleeswarenfabriek te koop.. van Miltenburg: "Ik heb met bouwers en verbouwers 3 maanden alle ruimten verbouwd, koelingen geplaatst en de complete inrichting verzorgd. Nu moest het pand nog gevuld worden; 7000 vierkante meter is natuurlijk een hele oppervlakte." Het bedrijf kocht hiervoor ook al een aantal vleesbedrijven op. In 2003 werd echter de grootste overname gerealiseerd, namelijk de overname van het bedrijf Hovak.

Uniek bedrijf
Ruitenburg is uitgegroeid tot een uniek bedrijf. Alles gebeurt onder één dak. De producten worden zelf gemaakt en verpakt, waarbij de hele koelketen is verzorgd. De kwaliteit is van slacht- tot eindproduct volledig gewaarborgd. Het bedrijf heeft zich helemaal gespecialiseerd in het tailor-made produceren van vlees en vleeswaren specialiteiten. Kwaliteit, ambacht en vakmanschap staan nog steeds hoog in het vaandel. Negentig procent van de producten wordt zelf gemaakt. Er is een aparte krokettenlijn en een worstmakerij. Ook is er een aparte grootkeuken afdeling voor het produceren van gegaarde producten.

Kwaliteit en maatwerk
Anno 2005 is Ruitenburg vlees en vleeswaren bedrijf een toonaangevende leverancier voor de Nederlandse foodmarkt. Het bedrijf bedient zowel de foodservice- als de consumentenmarkt met een uitgekiend assortiment van vlees en vleeswaren. Er zijn aparte productielijnen voor de verschillende marktsegmenten. Alles kan op maat geleverd worden. Eigenlijk kan Ruitenburg alles leveren wat de veeleisende consument van nu wil: smaak, keuze, kwaliteit en gemak. Ook aan de kwaliteitseisen van afnemers op het gebied van voedselveiligheid, productzekerheid en hygiëne kan Ruitenburg door haar uitstekende en moderne productie-, verkoop-, en servicefaciliteiten ruimschoots voldoen. Voor alle product groepen hanteert Ruitenburg strenge smaak- en kwaliteitseisen. Gecontroleerde kwaliteit, traditionele recepten, ambachtelijke bereiding, zuurstofarme verpakkingen en gebruik maken van de modernste technieken staan daarbij centraal.

Huismerken                                                                                                                                                                                                                                          Om de kwaliteit herkenbaar te maken, treedt Ruitenburg naar buiten met eigen merken zoals

Het Gilde, Berbo, Hovak , Botter-Food, Maqsfood, Moekes gehaktspecialiteiten en de Klaver snacks .