Blaarkop

blaarkop.JPGkoeien (2) 25prkoeien (4)pinkenpinken (3)bestellen

Vlees is vlees…

De herkomst, de verwerking en bereiding van het vlees van de Blaarkop zorgen voor vlees, malser dan u ooit geproefd heeft. Wie dus zegt “vlees is vlees” heeft het vlees van de Blaarkop nog nooit geproefd !

De Blaarkop - het ras

De kleur van een Blaarkop is egaal zwart of rood met een witte kop, een witte buik oplopend tot de hals en een witte staartpunt. In de provincie Groningen bestond aan het begin van de 20e eeuw de veestapel voor 90% uit Blaarkoppen. Behalve in Groningen fokte men de dieren in Zuid-Holland rondom Leiden en de Rijnstreek van Utrecht.  Ook in het buitenland komen deze runderen voor en wel in Oekraïne en in bepaalde streken van Afrika en Azië. De Blaarkop is van oorsprong een dubbeldoel koe van het vlees-melktype (60%-40%). Blaarkoppen zijn dus gefokt met iets meer nadruk op de vleesaanzet dan op melkproductie.

Kwaliteit

Hoewel de Blaarkop voor zowel vlees als melkproductie wordt gebruikt, leent hij zich  het meest voor de vleesproductie. Het is een zwaar dier met een stevig beenwerk, wat kwalitatief goed en mals vlees oplevert. De Blaarkop wordt echter niet alleen vanwege deze eigenschappen geroemd, maar ook omdat het vlees is “gemarmerd”: het is met vet dooraderd, wat een zeer verfijnde smaak geeft.